Katona dolog: TRX

Rajt: 

A TRX-et amerikai haditengerészek fejlesztették ki szabadidejükben a Playboy lapozgatása helyett. A „kényszerből” kialakult sport az állóképesség növelésén túl a központi, vagyis core izmokra (törzs, hasizom, mély hátizom) gyakorol hatást edzés közben. Saját testsúlyos edzés révén az ízületeidet sem terheli meg. Ezek tudatában és pár YouTube-videó megnézése után felbuzdultam és kipróbáltam!





Impressziók:

A konditerem recepcióján találom magam. Jobbra tőlem már a kondi gépeket és a gyúró/futógépet használó emberkéket látom, idilli . A recepciós erőltetett mosollyal és csekély segítőkészséggel elmagyarázza, merre találom az öltözőt. Felveszem az edző cuccomat, majd elindulok az említett izzadó zóna mentén, egyenesen a TRX terem ajtaja felé. Izomszag terjeng, a tükörből erőlködő tekintetek pillantanak rám, amíg végig haladok.


A világos terem egyik sarkában vannak a spinning biciklik, a két egymással szemben lévő falakon a TRX kötelek: akkor let’s go! Tucum-vucum-ducum, szól a diszkó zene! A szokásos, kezdeti bemelegítés itt rendhagyó, ehhez már a speciális TRX kötelekkel kezdünk bele, amelyek használatát az edző, Goócz Géza meg is mutatja. Lányok és fiúk vegyesen vannak a teremben, már el is kezdődött a „kiképzés”.





Általában 10-12-15 másodperces blokkokkal és kemény kitartással kell számolnod a gyakorlatok során, amit a hajcsár (köznapi nevén: edző) stopperrel mér. Kitörünk, guggolunk, ugrunk:  együtt, külön, időre, darabszámra, még és még és már folyik rólunk a víz, a combom égni kezd, akkor ezt jól csinálom! Nem voltam katona, de most Ryan közleánynak hiszem magam, annyira kemény vagyok, mégis megmentésre szorulok. Az edző legtöbbször ezt a mondatot ismételte nekem: „Told fel a csípőd, ne hagyd beesni!” 



Az a bizonyos csípőfeltolás

Vörösödő arccal alaposan megdolgoztatjuk a törzs-, kar (bicepsz, tricepsz)-, has- és mellizmokat. Ha előzetes információid vagy a képek azt sugallnák, simán megcsinálod és a TRX nem terjed ki minden porcikádra: nagyot tévedsz!





A gyakorlatok közben végig TRX kötéllel tartjuk meg magunkat, csak épp a pozíciók változnak. Pl. Arccal a fal felé, csak a sarkunkkal a földre támaszkodva, egyenes háttal, a kötél teljesen kinyújtva. Ha nem akarsz magad alá csúszni, ne sima talpú cipőben gyere az órára. 



Itt is féltem a hátraeséstől...

Ebben a sportban állóképességed növelése mellett szembesülhetsz a törzsizmaid gyengeségével. Egy-egy ilyen gyakorlat közben voltak olyan pillanatok, hogy azt hittem, hátraesek, meg kellett szoknom hogyan tartsam magam biztonságosan.

A végén a lenyújtás szintén a TRX kötéllel történik…


A kimerítő edzés után még egy "sztárfotó"az edzővel

Ami fontos: 


Ha derék és/vagy térd fájdalmad, sérülésed van, óvatosan végezd a gyakorlatokat! Nyújts minél többet az órát követően, akár következő nap is! Az edzés másnapjára ne időzíts randevút, mivel az izomláz miatt nem lesz erőd a lakásból kilépni (maximum munkába). A társasházi lakosoknak ajánlott a lift használata, ugyanis a lépcsőzés csak olaj a tűzre. 


Hol? Center Fitness, Budapest XIII. Váci út 81., Center Point Irodaház

Mennyibe kerül? http://center-fitness.hu/araink/ 
Mit vigyél? Kényelmes sportruha, sportcipő, víz, törölköző, AYCM kártyát is elfogadnak
Milyen életkornak? 18-40 év

Pontozás:

Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 9/10
Edző: 9/10
Helyszín: 8/10
Ennyire fáj másnap mindened:10/10
Férfi/ Nő arány: 50% - 50%


Fotó: Lindmayer Zsolt 


0 megjegyzés :

PARTNEREK: