Hableány egy kis időre: Búvárkodás (videóval)

Rajt: 

Korábban maximum a tévében láttam búvárokat és sem velük, sem pedig a tengerrel nem volt különösebb kapcsolatom, a nyári lubickolások kivételével. Most azonban gondoltam egyet és a listám élére került a búvárkodás!



Impressziók: 

Az Aquaworld vízi birodalom halljában Elter Tamás, az oktató éppen elmagyarázza mit  fogunk csinálni, mire számítsak. Elsőre csak pislogok és nézek, mint hal a szatyorban, de hát itt vagyunk, medencés kalandra vágyok, vágjunk bele. Az Octopussy Búvárközpontnak külön elkerített szekciója van a hosszú mély medencében, na ez lesz a mi részünk.


A bevezető magyarázatok alapján  az oktató és a Dive master (merülésvezető) segítségével összerakom a búvárfelszerelést, amely a nagynyomású sűrített levegős palackból, a búvármellényből és a nyomásszabályozóból, vagy ahogyan a búvárok hívják, a reduktorból áll. Csak kapkodom a fejem mit mivel és hogyan kell összeilleszteni, bedugni, kihúzni; elsőre nem meglepő ez, de mint általában, mindennek megvan a miértje - Cousteau kapitány sem véletlenül találta ki ezeket a folyamatokat.



Itt épp kapkodom a fejem...
Miután a légzőkészüléket rendben összeszereltük, következik a búvármaszk próbája, ún. „szimat-módszerrel”. Az oktató elmagyarázza, hogy ha az arcomra helyezett maszkból az orromon át kiszívom a levegőt, és az megtapad, akkor  odalent sem fog beszivárogni víz. A maszk elég jól rátapad az arcomra, de mégsem túl szoros. Segítőim beavatnak a „Cousteau-módszer” titkaiba, azaz, ha lemerülés előtt beleköpök a maszkba, majd kiöblítem, elkerülhetővé válik az üveg bepárásodása. Hát, mi mindent meg nem kell tanulnia egy búvárjelöltnek!

Ezután felveszem a búvárruhát, amely finoman szólva meglehetősen szoros és nehéz felhúzni.

Miután megvívtam a közelharcot a neoprénruhával, az oktatótól egy súlyos ólomtéglákkal felszerelt övet kapok. Mosolyogva biztat, hogy ezt is csak csatoljam a derekamra. A súlyöv a lebegőképesség beállításának az egyik eszköze, emiatt ezt sem hagyhatom a parton. Az oktató a testsúlyom és a búvárruhám vastagsága alapján számolja ki az  ólomsúly mennyiségét, nálam ez 8 kg - másnap kicsit fájt is a derekam emiatt, de hát a cél szentesíti az eszközt.
Leülök a medence szélére, majd egy oldalra forduló mozdulattal belehuppanok a vízbe palackostul, mindenestül.



Első lecke: Megtanulok pár alap búvárkézjelzést. Kicsit ledugom a fejem a víz alá, hogy megszokjam  azt az érzést, hogy a vízben a búvárpalackból a reduktor segítségével szájon át veszem a levegőt, a fülemben pedig nyomás keletkezhet. Amikor az utóbbit éreztem akkor kell kiegyenlítenem (befogott orral fújni egyet, az orromba), mivel ezzel tudom elkerülni, hogy mélyebbre merülve, a nyomás növekedésével hasogató fájdalom keletkezzen a fülemben.



Ez az "OK" kézjelzés
Második lecke: Már kicsit magabiztosabbnak érezve magam a medence aljára merülünk úgy, hogy a búvárdzsekiből - ami a lebegőképességet szabályozó eszköz  - kiengedem a levegőt és lesüllyedek. Elindulunk Némó nyomában - képzeletben - , amikor is egyszer csak azt érzem, hogy rám tör a pánik!
Mintha nem kapnék rendesen levegőt, fel akarok menni! Ezt mutatom is kézjelekkel Tamásnak és villám gyorsan a felszínre török.

Felérve kapkodom a levegőt, leveszem a búvármaszkot és próbálok megnyugodni. Valami megijesztett, folynak a szememből a könnyek... Két perc után megnyugszom és eldöntöm, hogy visszamegyek és addig csinálom, amíg nem sikerül hosszabb időtartamot lenn töltenem ijedtség nélkül.




Sikerül! 


Már a második perce vagyok lenn és kezdem megszokni a lenti környezetet, a reduktort és a kézjelek mutatását. Az oktató tanácsára most csak úszkálunk (kezeinkkel nem kalimpálva), a búvárdzsekivel vagy BCD-vel a mélységet tudom állítani.




A divemaster eleinte fogta a palackomat, de egyszer csak azt veszem észre, hogy magamtól tempózva siklok a víz alatt, ők pedig kísérnek. Sikerélmény! Az úszkálást most már befejezzük, hiszen az időnk végére értünk – az öltözés, pakolás sok időt vesz el az elejéből és a végéből is. A ruhát levenni már sokkal egyszerűbb…



A Dive master, én és az oktató



Hol? Octopussy Búvárközpont (Aquaworld Budapest)
Mennyibe kerül? http://www.octopussy.hu/arlista/arlista.html
Mit vigyél? A helyszínen biztosítanak felszerelést, de fürdőruha és törölköző nem árt!
Korosztály: 6-70 év

Pontozás

Kínzó faktor: 9/10
Ennyire formál:  10/10
Oktató/Dive master: 10/10
Helyszín: 10/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10

2 megjegyzés :

  1. Bátor és nagyon csini vagy tetszel nekem. Gábor

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor!

    Köszönöm..:) Lesznek még bátor sportok a blogon a közeljövőben!

    VálaszTörlés

PARTNEREK: