Rúgj és üss - csajoknak is: Kickbox Aerobic

Rajt:

Ismét egy sporteseményre hivatkozva kezdem soraimat, amikor a kickbox aerobicról írok, ugyanis egy ilyen rendezvényen próbáltam ki először ezt a sportot. A végkifejletet szerintem tudod: elmentem kipróbálni. Az óra előtt a tréner egy dolgot kötött a lelkemre: alaposan pihenjem ki magam.

Impressziók:

Mi minden rejtőzhet el egy plázában? A spinning-es próbám alkalmával kiderült, hogy egy konditerem simán, ezúttal is ez a helyzet, ám egy másik bevásárlóközpontban. Az emeleti liftből kilépve csak a Gilda Max-os tappancsokat kell követnem, amelyek elvezetnek a célomhoz: ajtó kinyit, és voilá, itt egy konditerem!

Mindenhonnan emberek „lógnak”, nincs olyan négyzetméter, ahol valaki ne formálná a testét, miközben harsognak a jófajta modern zenék. Következő állomásom az öltöző: na, ez nem igazán egyszerű övezet, hiszen feltorlódott, ruhát cserélő lányok „százai” vannak itt és rohangálnak mindenfele; még jó, hogy otthon átöltöztem és csak a cipőmet kell átvennem.

Erről ennyit, az aerobic terem felé veszem az irányt, ahol Gárdus Bence edző „tisztként” áll az ajtóban, hogy mindenkitől elkérje az órájára jogosító belépőket, csak a szigorú ellenőrzés után lehetséges a továbbjutás. A tetőtéri, fényes terem kívülről nézve nem is látszott ekkorának, első körbenézésre úgy tippelem, hogy legalább 50-60 ember van benn és várja az óra kezdetét.

Az elmaradhatatlan bemelegítésekkel kezdődik az edzés – szokás szerint.


A rúgások és ütések technikáival egyelőre csak külön-külön ismerkedünk, a zenével szinkronban. Jobb ütés, bal ütés, jobb-jobb, fordítva és újra. A követhető, kezdeti koreográfiáktól egyből dejavu érzésem támad: néhol átfedéseket észlelek a capoeira aerobic órával.



Ugyancsak egyezik a capoeirás tapasztalataimmal, hogy Bence is szeret körbejárnia lányok között egy pont kesztyűvel, amibe „elvárja” hogy üssünk, ha előttünk halad el. Az ironboxos síppal ellentétben itt az edző ezeket a kesztyűket összecsapva jelzi a gyakorlatok végét és kezdetét.



Sokrétű a mozgáspaletta: fél óraugrabugrával, ütésekkel és rúgásokkal megspékelt kardió, majd félidőnél kis szünetet tartunk, amikor megkönnyebbülten húzom meg vizesüvegem tartalmát – aztán jönnek az erősítések. A feltestet, altestet is gyors tempóban átmozgatjuk, itt az egyik, a számomra legnehezebbnek bizonyult gyakorlat a kitörésből való kirúgás.




A gyors, energikus blokk után és egy pár perces átállást követően (amíg mindenki egy polifoam-ot tesz maga alá) az óra végi három perces statikus fekvőtámasszal koronázzuk meg  izmaink munkáját…erről a mozdulatról már a cross core és a fanatic jump cikkjeimben is írtam egy kis részletezést - jelent már meg róla elég kép, ezúttal kihagyom. :)




Az elfáradt testem kifejezetten örül az ezt követő nyújtásnak…




Ami fontos:

A kickbox aerobic aktív, pattogós óra, de ha közben megállsz, vagy nem tudod végig követni a gyakorlatokat, ezért senki sem fog megkövezni (volt, hogy én is megálltam), de ez az edzéstípus a sok hasonlóság ellenére sem összekeverendő egy „rendes” kickbox órával. Mivel sokan és néhol szűkösen voltunk a teremben, emiatt Bence nem tudott egyesével odamenni mindenkihez korrigálni az esetleges mozgásból adódó hibákat. A - minél magasabb - rúgások alkalmával sajnos néha fájt a csípőm. Az ezzel kapcsolatos stabilizálási dolgokról már korábban beszélgettem egy edzővel.

Hol? Gilda Max Allee, Budapest XI. Budapest Október huszonharmadika utca 8-10.
Mennyibe kerül? http://www.gilda-max.hu/allee/arak
Mit vigyél? Edzőcuccot, vizet, törölközőt feltétlenül, na és persze kitartást!

Pontozás
Kínzó faktor: 8/10
Ennyire formál: 8/10
Edző: 10/10
Helyszín: 8/10
Ennyire fáj másnap mindened: 8/10
Férfi/nő arány: 5%-95%

Fotó: Lindmayer Zsolt 

0 megjegyzés :

PARTNEREK: