Kipróbáltam Roger Federer sportját: Tenisz

Rajt:

A tenisz fontos sport számomra, ennek több oka is van…már régóta szerettem volna újra ütögetni, de nem volt partnerem. Milyen jó dolog, hogy van egy sportblogom, így elmehettem kipróbálni ismét. :)


Impressziók:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy napsütéses nap, amikor is éppen megérkezem a Bogdánfy úton lévő BME Sporttelepre, ahol a portás szívélyes mosollyal enged be. Az edzőm, a rendkívül közvetlen Kincses Gábor már meg is érkezett a nekem szánt szuper teniszütővel és a labdákkal. Átöltözni a korábbi uszodából átalakított részlegben tudok…

Nem is húzzuk tovább az időt, egy-két alapmozdulatot gyorsan elsajátítok, illetve felfrissítek a korábbi emlékeimből: ütögetek, próbálom rögzíteni magamban hogyan is kell helyesen állni és az ütőt tartani. Olykor visszaköszön a squash próbám, ugyanis néha túl magasan tartom a kezdő állásomban az ütőt, amire Gábor fel is hívja a figyelmemet, upsz! Az ütő tartásának annyi szabálya van a teniszben, hogy az a kezem, amelyben tartom (ez esetben a jobb) a csípőmtől lejjebb kell hogy legyen, a másikat pedig ahhoz képest feljebb kell pozicionálnom.

Nem teljesen így a helyes, ajj az a korábbi squash berögződés...:)

Mindeközben figyelek a lábtartásokra is: bal láb elől, jobb hátul, a vállam nincs felhúzva, hiszen abból mozgatom majd az ütőt.

Tehát, az oktató eleinte labdákat dob elém, hogy lássa,eltudom-e találni azokat és hogy milyen a mozgásom, valamint a labdaérzékem. Miután mindenben jónak bizonyulok, áttérünk a szerválásokra, és miközben Gábor átmegy a túloldalra, én közben a saját térfelemen felveszem a tenisz alapállást.

Ilyen a tenisz alapállás
Ütögetünk, alacsony labdákat kapok, amelyekre nagy és magas szervákkal válaszolok, de ezek a fránya labdák sokszor a bal oldalra repülnek, az edző szerint azért, mert kifordulok,valamint nem csak és kizárólag vállból dolgozom, amikor a labdát ütöm vissza. Ejha, igaza van! Elkezdek tudatosan odafigyelni erre, és máris megtudom célozni a pálya középtáját.


A tenyeresek után bonyolításképpen jönnek a fonákok  – két kézzel megfogva az ütőt vissza is adom őket.
Tetszik ez a sport, még az a része is, hogy ki kell silabizálni, mikor merre megy a labda, milyen távolságban esik le és melyik oldalról tudom visszaütni úgy, hogy közben a lábtartásra is figyeljek. Ezek a készségek sok gyakorlással szépen fejlődhetnek.



Szintén bejött, hogy Gábor nem kezelt hímes tojásként, hanem egyből a mély vízbe dobott annak ellenére, hogy pár éve játszottam utoljára, nálam ez piros pont!
Miután ellőttünk egy sorozat labdát, akkor tudatosul bennem, hogy e sport szépségeinek az egyik fontos velejárója, hogy azokat ilyenkor össze is kell szednünk…


Majd egy újabb „meccs” következik, a fentebb leírtakra figyelve, jobbra-balra futkorászva a pályán, majd csurom vizesen befejezve a játékot..

A legvégén a pálya „eltakarítása” is a program része volt:



Ami fontos:
Habár a tenisz egy féloldalas sport, rendkívüli módon megedz, főleg, ha a labdaérzék rendben van, jól fog menni. Kar, legfőképp alkari izomláz előfordulhat az első alkalmak után.

Hol? BME Sporttelep, Budapest XI. Budapest Bogdánfy út 12.
Mennyibe kerül? http://uj.tnt.bme.hu/?page_id=145
Mit vigyél? Edzőcuccot, teniszcipőt, vizet, törölközőt, AYCM kártyát is elfogadnak

Pontozás
Kínzó faktor: 8/10
Ennyire formál: 9/10
Edző: 11/10
Helyszín: 8/10
Ennyire fáj másnap mindened: 8/10

Fotó: Láposi Dávid

0 megjegyzés :

PARTNEREK: