Mozgás csukott szemmel: Feldenkrais módszer

Rajt: 

Ebbe nem lehet csak úgy belekezdeni, legalábbis a magyarázásba, de én megpróbálom. Szóval nagyon röviden: nem egy konditermi, bárki számára napok alatt elsajátítható dolog. Nem véletlenül írtam, hogy dolog, kategorizálni sem egyszerű. Egy biztos, a Nia ebből is áll – sok egyéb mozgás mellett – így rossz semmi esetre sem lehet. Sőt mi több, e kettő még abban is megegyezik, hogy nem muszájból mentem/megyek el az órákra, mintha a fogamat húznák.


Impressziók, azaz benyomások:

A Feldenkrais hazai „honosítójával”, Bárdos Adrienne-nel telefonon beszéltem először, ekkor ő meginvitált egy egész napos workshop-ra, amin részt is vettem, valamint azon felül még két órán, akárcsak a többi cikk esetében.
Mi ez a módszer? Körbeírni tudom, illetve az érzéseket megfogalmazni, amelyeket átéltem.

Íme:

Az Aradi utcába érkezem, a földszinti lakásban lévő egyik szobában leszünk. Nem egy helyigényes vagy izzasztó dolog, dupla polifoam elegendő hozzá.

A Feldenkrais elvei között szerepel az is, hogy a testnek nincs szükség bemelegítésre és nyújtásra sportoláskor, csupán arra, hogy az adott tevékenységhez az illető megérkezzen fejben. A test onnantól tudja mit kell csinálnia, hiszen intelligens!

Mindenki a hátán fekszik, becsukott szemmel. Figyelmem a testemre irányul, a ráhangolódás akár fél-egy percig eltarthat. Érkezik az első instrukció Adrienne-től: „Érzékeld a hátadat!”. „Hogy helyezkedik el, hol könnyű, milyen a kiterjedése?” stb.


Ide szúrnám, hogy innentől kezdve ez végig így lesz; kérdéseket fogunk hallani tőle a feladatok mellett, amit a testünkkel csinálnunk kell. A kettőt összekapcsolva az idegrendszer és a test együttműködése lesz soron.

Adrienne a katalizátor, aki kérdésekkel vezeti figyelmünket a testünk különböző pontjaira. A kérdések arra vonatkoznak, hogy mit érzünk vagy kellene éreznünk; nincs jó vagy rossz megoldás, az összes kérdésre sem kell válaszolni fejben, mert mentálisan igen csak lefáraszt!
A legelején egyfajta mozgásmintával indítunk, amit megcsinálok úgy, ahogy tudok, majd óra közben fokozatosan, különböző módon leszek rávezetve arra, hogy a testem megoldja azt a végére, a kiinduló helyzetnél ideálisabban.


Összetett, igen aprólékos mozgás. A kis lábujjunktól a talpunkon át a csípőnkig és a medencénkig mindenre figyelünk a lassú mozgás során, mert minél lassabban csináljuk, annál inkább javíthatja testünk az útját és mehet a jó irányba.

A testem már említett intelligenciája többször megmutatkozik számomra is, amikor egy-egy nehéznek tűnő gyakorlatot „magától megold”. Például, ha addig csak kicsit forgattam el a vállamat az egyik irányba, a „testi intelligencia” most már belevonja a kezet, a bordakosarat és a törzset is a gyakorlatba, hogy könnyebben és dinamikusabban tudjam csinálni a nüansznyi mozdulatokat.
Hiába van csukva a szemem és akarnék elaludni, a testem nem hagyja.




Aprólékos, alhasi, kezes-lábas mozgások, pár perc mozgatás után mindig jön egy kis pihenő kényelmes pozícióban. Aztán vissza a koncentrálásra és újra pihenés!


A végére megértjük az összefüggéseket, és a testünk részeit úgy ismerjük meg, mint amikor biológia órán az általában Samunak hívott csontvázat vizslattuk. Az óra végén talpra állunk, és semmi mással nem törődve, megfigyeljük az érzeteinket.

Az óra utolsó 10-15 perce az érzetek megfigyelésén és a magunkhoz térésen kívül még arról szól, hogy aki akarja, elmondja a saját benyomásait.
Meglepő, hogy a nem megerőltetőnek tűnő pici mozdulatoktól milyen izomlázszerű érzés alakulhat ti egyes testtájakon.


Számomra a Nia új generációját nyitotta meg a mozgásoknak, a Feldenkrais is ezek közé tartozik: mozgás a testeddel más módon. Megtanulom, megérzem a legkisebb porcikáim összefüggését is a nagyobb testrészekkel.

Kitisztítja a testi, lelki letapadásokat, rám ez utóbbi szintén eléggé hatott…

Ami fontos:

Türelemre lesz szükséged, hogy óráról órára te és a tested megértsétek egymást és a mozgás ezen szintjeit. A lassú tempó mellett, és a higgadtságon kívül a becsukott szem is segíti a ráhangolódást. Az egóm olykor közbeszólt, de itt nincs számolás, jó vagy rossz, nem a külvilágra és a többiekre kell a hangsúlyt helyezni. Az anyagcserét nagyon felpörgeti!

Hol és mennyibe kerül?  http://feldenkrais.hu/
Mit vigyél? Kényelmes meleg ruha, víz
Férfi/nő arány: 50% -50%
Korosztály: 24-60 év

Pontozás
Kínzó faktor: 5/10 (nem a kínzásról szól)
Ennyire formál: 7/10
Edző: 11/10
Helyszín: 6/10
Ennyire fáj másnap mindened: 5/10

Fotó: Németh Balázs

0 megjegyzés :

PARTNEREK: